Bryn Mawr Hospital Stormwater Management Techniques

Description

As part of their commitment to the community, Main Line Health wanted to incorporate some practical, sustainable design solutions into the expansion of the Bryn Mawr Hospital campus. Where possible, locally produced, recycled and energy-efficient materials are specified for the buildings and surrounding site areas. One of the first project areas to be completed, a parking lot opposite the hospital’s main lobby, features rain gardens planted in a central landscape island, tree trenches, and a subsurface infiltration bed.

A portion of the rain water falling onto the parking lot surface is captured subtly and evenly as it sheet flows across the depressed curb on the uphill side of the rain garden areas. River rock borders help to slow the water velocity as it enters the planted area. A raised curb on the downhill side of the island contains the water within a six-inch deep depressed area that is filled with predominantly native plants. The plants were selected for their water-absorbing capabilities and tolerance to the harsh climatic conditions found in a parking lot. They do not require supplemental watering or fertilizer. Click here to view a planting list. The soil in the rain garden is a blend of sand, topsoil and organic matter, rich in microscopic biota. As the water percolates through the soil layers, the plants’ fibrous roots and the soil microorganisms break down, utilize and absorb silt, hydrocarbons and other pollutants. The cleansed water that is not absorbed by the plants, through evapotranspiration, is temporarily stored beneath the soil layer within the voids of a layer of angular gravel in the retention/recharge zone. As the water seeps back into the ground, it recharges the underground aquifer, making water available to plants and streams further downhill from the hospital site. If the water rises too quickly for the rain garden soil to absorb, it flows into a yard inlet, which is connected to the subsurface infiltration bed by a perforated pipe. The inlet grate is fitted with a filter insert that prevents silt and mulch from entering and potentially clogging the system. The rain garden provides four seasons of interest, as well as food and habitat for birds and small mammals, while it also helps to protect and define another sustainable site feature – the bicycle parking area.

In order to support street trees in the urban environment of a paved sidewalk area, a tree trench system was incorporated to increase the soil area available for gas and water exchange in the root zone. A secondary benefit provided by this system is its ability to contain, filter and absorb runoff from the sidewalk pavements. The first six-foot width of the sidewalk area behind the curb is comprised of dry-laid brick pavers. Within this area, a 3-foot deep by 6-foot wide area of structural soil (angular gravel, soil and water-absorbing polymer) runs between the tree pit openings and extends beyond them a minimum of 6 feet. This porous system captures some of the rain water sheeting off the adjacent 6-foot wide concrete sidewalk, which completes the right-of-way width. A perforated pipe within an aggregate-filled trench underneath the tree trench connects all of the tree trenches to the main infiltration bed. This ensures positive drainage within the tree root zones and provides some additional stormwater storage and infiltration along the system. The tree pit openings are planted with ground cover plants and protected with a decorative steel fence which also serves as the edge restraint for the brick pavers.

Runoff from 80% of all site areas, and 88% of impervious surfaces, are captured and treated by the subsurface infiltration basin. The basin has the capacity to recharge almost 35,000 cubic feet of water. The system was designed to recharge the volume of runoff for a 25-year storm event, as well as control peak rates of runoff for all storms up to and including the 100-year event. The basin uses 42-inch perforated pipe in a filter fabric wrapped bed of uniformly graded aggregate. The system design is based upon an exfiltration rate that is 50% of the lowest measured percolation rate observed during testing, effectively providing a 2.0 infiltration safety factor. For flows in excess of system design, infiltration bed overflow is connected to Lower Merion Township’s storm sewer system. All inlets capturing runoff to the basin are fitted with Flo-gard+Plus™ filter inserts that prevent trash, small stones and silt from entering the infiltration bed, and improve the water quality. These are cleaned manually during regular system inspections.

Location

County: Montgomery
Watershed: Schuylkill River

Partners

Chester Valley Engineers
Glackin Thomas Panzak
Main Line Health

Cost

$250,000

Contact

Glackin Thomas Panzak Inc.
41 Leopard Road, #300
Paoli, PA 19301
610-408-9011

Conceptual Design

Leave a Reply